Heeft een camper winterbanden nodig?

Als u in de wintermaanden met uw camper op pad gaat heeft u dan winterbanden nodig? Wij hebben de belangrijkste informatie over winterbanden voor u op een rijtje gezet!

Weg met sneeuw en bomen langs de kant

Bandentests hebben aangetoond dat winterbanden bij koude temperaturen, in het bijzonder bij sneeuw en ijs, meer veiligheid bieden dan nieuwe zomerbanden. Uit het oogpunt van verkeersveiligheid is het dan ook raadzaam tijdens de winter(vakantie) op winterbanden te rijden.

Wel of geen winterbanden?

Bandentests hebben aangetoond dat winterbanden bij koude temperaturen, in het bijzonder bij sneeuw en ijs, meer veiligheid bieden dan nieuwe zomerbanden. Uit het oogpunt van verkeersveiligheid is het dan ook raadzaam tijdens de wintermaanden op winterbanden te rijden. Een winterband herkent u aan het 3PMSF logo (3 Peak Mountain Snow Flake), 3 bergtoppen met daarin een sneeuwvlok.

Hoeveel winterbanden onder de camper?

Heeft u dan 2 of 4 winterbanden nodig? Wanneer u op winterbanden overgaat is de keuze voor 4 winterbanden het veiligst. Stel dat er alleen op de aangedreven vooras winterbanden worden gemonteerd en de achteras houdt de zomerbanden, dan ontstaat er een duidelijk verschil in profilering. Het profiel zorgt voor afvoer van sneeuw. Vanwege het verschil in profiel is er ook verschil in afvoer van sneeuw, waardoor de voorbanden een betere afvoer en daardoor een beter contact met de weg hebben dan de achterbanden. Met name bij doorrijden van bochten of bij een plotselinge uitwijkmanoeuvre kunnen er problemen ontstaan.

Bandenspanning in de winter

In de winter krimpt de lucht door de kou. De druk in de band heeft daardoor een lagere warde. Bij elke daling van 10°C, daalt de druk met ongeveer 0,1 bar. Dus wanneer de band in de zomer (20 graden) een druk heeft van 4,0 bar kan dit in de winter (10 graden) 3,9 bar zijn. Het is niet nodig om de band in de winter meer druk te geven. Controleer de bandenspanning altijd als de banden koud zijn, dus voordat u gaat rijden, en houd altijd de aanbevolen bandenspanning van de fabrikant aan.

Winterbanden in de zomermaanden

Gaat u in de zomermaanden op winterbanden rijden dan nemen de prestaties van de winterband af. Daarnaast heeft het rijden op winterbanden in de zomer de volgende nadelen:

  • De temperatuur van winterbanden loopt sneller op waardoor deze sneller slijt.
  • Hoge temperaturen zijn funest voor de winterband en zorgt voor snelle inwendige slijtage met kans op een klapband.
  • Ook het loopvlak slijt sneller en produceert extra fijnstof.
  • Met winterbanden is remmen op een droog wegdek een stuk lastiger. Zomerbanden buiten winterse omstandigheden hebben een aanmerkelijk kortere remweg. Echter is het niet zo dat het gevaarlijk is om met winterbanden in de zomer te rijden.

U kunt met winterbanden in de zomermaanden rijden, maar ideaal is het niet.

All season banden en M+S banden

All season banden vormen een compromis tussen winterbanden en zomerbanden. Ze hebben duidelijke voordelen ten opzichte van zomerbanden onder winterse omstandigheden en tekortkomingen ten opzichte van winterbanden op besneeuwde wegen. M+S is een niet-beschermde aanduiding: Modder en Sneeuw.

  • Ten opzichte van winterbanden vertonen all season banden tekortkomingen, vooral op het gebied van tractie en zijdelingse grip in de sneeuw. Zo zullen winterbanden het altijd beter doen op een besneeuwde helling dan all season banden.
  • Op hellende wegen met sneeuw zal de grip al gauw tekort schieten, wegrijden vanuit stilstand op een helling wordt dan heel lastig. All seasonbanden zijn dus echt niet geschikt om even een besneeuwde bergpas op en af te rijden. In een vlak land als Nederland is de 4-seizoenenband wel inzetbaar, op bijvoorbeeld een tweede auto die niet meegaat naar de wintersport.
  • Met all seasonbanden moet je zowel in de zomer als de winter je rijstijl aanpassen. Door meer afstand te houden en je snelheid aan te passen kun je compenseren voor de tekortkomingen die deze banden ten opzichte van de specialisten hebben. Het is de vraag of u dat wilt? De veiligste combinatie is winterbanden in de winter en zomerbanden in de zomer.
  • Sommige banden zijn voorzien van het niet beschermde symbool M+S (modder en sneeuw). Maar M+S op banden zegt niets over de rijeigenschappen onder winterse omstandigheden. Let daar dus goed op bij het kopen van all seasonband. En kijk ook goed waar u all season banden koopt.

Wat zijn de officiële regels?

De officiële regels betreft winterbanden leest u in het artikel ‘Regels voor winterbanden in diverse landen‘.

Meer weten?

Lees meer artikelen over regelgeving of kom langs in ons Camper Experience Center, de grootste buscamper showroom van Nederland. Daar staat de koffie klaar en helpen wij u graag verder. Hier vindt u de routebeschrijving naar Buscamper Nederland.

Pin It on Pinterest